Se90 Phone neck

Se90 Synfältsvinklare  hjälpmedel vid Paddnacke eller Phone neckSe90 Synfältsvinklare är ett ergonomiskt hjälpmedel vid Whiplash (WAD), nackstukning, akut nackvärk, paddnacke, phone neck, nackspärr, nackont vid överansträngning, när du är sängliggande, stelopererad eller i förebyggande syfte.


Skona nacken använd Se90 vid all närarbete. Kläms enkelt fast på dina läsglasögon / glasögon / solglasögon.


Får du ont när du böjer nacken framåt eller bakåt kan Se90 hjälpa dig.


Se90 är CE-märkt och patenterad. Tillverkas i Sverige.8 TIPS för att skona nacken vid Paddnacke, Phone neck och andra nackbesvär av Anita Åkesson


Tyvärr ökar nackproblemen,  även friska personer, ungdomar och barn kan få problem med nacken om man använder läsplattor, paddor och smart phones för länge utan att syresätta muskulaturen i nacke och överkropp. Det är viktigt att pausa, röra sig och motionera gärna med aktiviteter där man använder båda kroppshalvorna lika mycket. Om man har specialiserat sig på t.ex racketsport eller golf behöver man komplettera med t.ex. löpning och styrketräning för att få en jämn styrka i muskulaturen på båda sidorna av kroppen. Om musklerna är för korta/starka på ena sidan får man en sneddrivning som på sikt påverkar resten av kroppen.


När man blir trött i armarna, av att hålla mobilen eller läsplattan lagom högt för att läsa bekvämt, sänker man ofta mobilen eller läsplattan och låter den vila mot benen. Det som händer nu är att man automatiskt böjer kraftigt på nacken för att se neråt och så börjar man hänga med huvudet, detta gör att man blir ännu sämre. I värsta fall får man både huvudvärk och ont i nacke, axlar, armar och fingrar. Då bör man minska användningstiden kraftigt eller helt avstå från användning av smarta mobiler eller läsplattor tills man är bra. Det är dock väldigt besvärligt för många att avstå från detta, använd Se90 för att skona nacken. 


Stationär dator med s.k. "mousetrapper" och större dataskärm (så att du inte behöver titta neråt) är mer skonsamt mot kroppen än bärbara enheter (laptops, smart phones, mobiler och läsplattor). Viktigt är också att lära sig skriva på tangentbordet utan att titta ner på tangenterna. Om besvären inte går över bör man kontakta en sjukgymnast för att få hjälp och tips om anpassade övningar.


Här kan Se90 vara ett alternativ vid användnng av smart phones och läsplattor, med hjälp av Se90 kan du titta rakt fram och se neråt utan att böja på nacken och får samtidigt en ergonomisk arbetsställning och kan sänka axlarna och låta mobilen eller läsplattan vila mot benen. Du behöver inte anstränga armarna och inte heller böja på nacken. När man satt fast en Se90 på ett par läsglasögon med eller utan styrka så får man en vilsam vinkel för ögonen att jobba i. Se90 är en liten spegelbox som vinklar synfältet ca 90 grader med hjälp av två speglar varav en är vinklingsbar, fungerar ungefär som ett felvänt periskop. Du kan vinkla spegeln så att du ser ditt eget bröst och ut från kroppen ca en meter. Det går snab att fästa Se90 och du kan själv välja när du skall använda den, bara hemma eller ta den med. Den följer med huvudrörelserna, väger bara 23 gram och ryms lätt i glasögonfodralet eller i bröstfickan. Det fungerar lika bra att använda Se90 när du läser liggandes på rygg i sängen och stöder boken eller läsplattan på magen.


Blir du lätt åksjuk / illamående när du som passagerare läser i fordon som rör sig, kan Se90 minska detta, eftersom du inte behöver titta neråt påverkas inte balanssinnet lika mycket.


Ett annat användningsområde där Se90 kan underlätta för ungdomar och studenter i alla åldrar är vid föreläsningar.           Med Se90  kan du ha koll på föreläsaren och samtidigt se det du skriver. Du behöver inte titta neråt och kan lätt växla med blicken och se vad du vill titta på, få så kallad "split vision" dvs du kan snabbt växla med blicken mellan att se det du skriver och det som händer framme vid scenen/tavlan.


Se90 ger dig möjlighet att ha en bekvämare arbetställning och inte belasta nacken med statiska rörelser, speciellt när du sitter stilla och hänger med huvudet för att läsa eller jobbar med något annat närarbete t.ex. skriva, handarbeta eller pyssla.


Vid användning av stationär dator kan man skona nacken genom att se man neråt med Se90, se tangentbordet eller konceptet med ena ögat och bildskärmen med det andra ögat, "split vision"  som gör att man minskar nackrörelserna mycket utan att stödja nacken. Dvs musklerna skall  jobba men utan att bli överanstränga.


Säga nej till saker man vill göra är svårt, pausa ofta och glöm inte att röra dig, kroppen och knoppen mår bra av det.